mr. Eva Meex over Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging kan op een fiscaal zeer aantrekkelijke manier gebeuren. Wil je jouw onderneming, in de vorm van een eenmanszaak, Vof of BV, bijvoorbeeld aan de kinderen overdragen, dan kunnen de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten interessant zijn.

Ondernemers hebben vaak de droom dat hun kinderen te zijner tijd de zaak voortzetten. Zij willen daarmee hun kinderen een steuntje in de rug geven en, niet geheel onbelangrijk, het bedrijf ‘in de familie houden’. Ze willen hun kinderen daarbij vaak ook een gedeelte van de waarde schenken door de onderneming tegen een lage prijs aan de kinderen te verkopen of juist wel voor de werkelijke waarde te verkopen, maar daarna de koopsom kwijt te schelden. De fiscus ziet dit echter ook als schenken, en dus belasting betalen.

Wij begeleiden momentaal heel wat bedrijfsopvolgingen, waarbij wij veel belasting kunnen besparen voor de ondernemer in kwestie. Je hebt als ondernemer immers altijd met de fiscus te maken, terwijl je je bij een bedrijfsopvolging eigenlijk (terecht) drukker maakt over de emotionele en ook zakelijke aspecten van een goede opvolging van jouw bedrijf. Het is niet niks om het bedrijf dat je jarenlang met veel energie en investering nauwgezet hebt opgebouwd, over te dragen. Een geruststellend idee is het daarom om de onvermijdelijke fiscale kant door een specialist te laten afhandelen. De bedrijfsopvolging wordt daardoor nog aantrekkelijker.

Fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteit
Belastingheffing moet bij een bedrijfsopvolging geen belemmering zijn. Dat vindt de wetgever gelukkig ook. Daarom zijn er speciale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de wet opgenomen. Onder voorwaarden wordt over de eerste € 1.050.000 (afgerond) aan geschonken ondernemingsvermogen geen schenkbelasting geheven. Is de waarde van het ondernemingsvermogen hoger dan dat bedrag, dan is die hogere waarde voor 83% vrijgesteld van heffing. Met andere woorden: alleen over 17% van de ondernemingswaarde hoger dan € 1.050.000 wordt schenkbelasting geheven.

Om van deze regeling gebruik te maken, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de overgedragen onderneming bijvoorbeeld minimaal vijf jaar worden voortgezet door jouw zoon of dochter. Verkopen zij de onderneming voor die tijd, dan moet er alsnog schenkbelasting worden betaald over de gehele waarde van de onderneming.

Wordt een onderneming overgedragen, dan kan ook inkomstenbelasting in Box 1 (winst uit onderneming) respectievelijk Box 2 (vervreemdingsvoordeel van aandelen) onder voorwaarden uitgesteld worden. Het verschil tussen de kostprijs en de commerciële waarde kan worden doorgeschoven naar de verkrijger. Een belangrijke voorwaarde is dat deze verkrijger al drie jaar mede-ondernemer of werknemer is. Dus mocht je hiervan in de toekomst gebruik willen maken, zorg dan op tijd voor een (deeltijd) arbeidscontract voor de kinderen die de zaak willen overnemen.

Als niet alle kinderen het bedrijf willen voortzetten, kunnen wij je uiteraard ook adviseren over een gelijke bevoordeling van de andere kinderen. Schakel in elk geval altijd een specialist in!

Contact
Mocht je n.a.v. dit artikel vragen hebben, neem dan contact op met mr. Eva Meex-Jungschlager via emeex@fiscalistencooperatie.nl of +31622483081.