Recente publicatie

FISCALISTEN COÖPERATIE INTERVIEW DOOR VERENIGING ACHMEA

“WIJ WILLEN MET ONZE COOPERATIE NIET ALLEEN ELKAAR, MAAR OOK ONZE KLANTEN VERSTERKEN.”

Ondernemen, dat doen de meesten in een BV, NV, VOF of eenmanszaak. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo is de laatste jaren de #coöperatie populairder geworden. Een coöperatie is een onafhankelijke onderneming in eigendom van en bestuurd door degenen die er gebruik van maken. Een onderneming in verenigingsverband. Waren het vroeger met name boeren en tuinders die zich in een coöperatie verenigden, inmiddels bestaan er succesvolle coöperaties van bijvoorbeeld IT’ers en fiscalisten. 

Vereniging Achmea heeft een coöperatieve achtergrond. Om klantleden te inspireren om coöperatief te gaan ondernemen, organiseerde zij in 2012 en 2013 themabijeenkomsten over dit onderwerp. Nu laten we klantleden aan het woord die inmiddels coöperaties zijn gestart. De komende weken lees je deze verhalen op onze Facebook pagina. Deze week: Fiscalisten Coöperatie, opgericht door Cor van Erk. Klant bij FBTO en zodoende klantlid van Vereniging Achmea.

Cor van Erk: “Wij leden, de fiscalisten, hebben allemaal minimaal 7 jaar ervaring bij een van de grotere accountantskantoren. Tijdens ons werk daar misten we direct klantcontact en daardoor binding met ons werk. Dit was meestal voorbehouden aan de partners. De structuur bij veel kantoren kent teveel managementlagen. Maar een ondernemer met een fiscale vraag wil snel en eenvoudig geholpen worden. Daar hoeft niet altijd een memo van 20 pagina’s aan te worden gewijd dat alle lagen van de organisatie heeft gezien voordat het de ondernemer bereikt. 

In 2012 ben ik voor mezelf begonnen, om meer met de klanten, de ondernemers, in contact te kunnen zijn en daarmee het plezier in mijn werk terug te krijgen. En om goedkoper fiscaal advies te kunnen bieden aan ondernemers. Maar toen trad er een nieuw gemis op: het contact met collega’s. Het sociale aspect, maar met name het vakinhoudelijke. Als fiscalist heb je een specialisme. Voor specialistische vragen van mijn klanten had ik dus meer experts nodig. 

De themabijeenkomst van Vereniging Achmea heeft voor mij alles veranderd. Ik had eerder nooit over een coöperatie nagedacht. Tijdens de bijeenkomst ging ik zien hoe ik zonder dat ik 10 fiscalisten op mijn loonlijst hoefde te zetten, in deze ondernemingsvorm toch met ze kon samenwerken. Niet op projectbasis, maar als een team. Vrijwel direct daarna ben ik naar de notaris gegaan om deze coöperatie op te richten. 

Inmiddels zijn we ruim een jaar bezig. Er komen dagelijks nieuwe klanten bij, veelal administratiekantoren. Zij willen met ons samenwerken, omdat ze veilig zaken met ons kunnen doen. We zijn geen concurrent, want we zijn er puur om hen te ondersteunen bij dienstverlening die zij zelf niet aanbieden. Boekhouding doen wij niet, dus hun klanten pakken wij niet af. Het resultaat is dat administratiekantoren hun klanten kunnen behouden en niet weg zien lopen naar grotere accountantskantoren waar wel fiscalisten werken. Het versterken, niet alleen van elkaar, maar ook van onze klanten vinden wij onderdeel van coöperatief ondernemerschap. Wij kunnen administratiekantoren ook weer van nieuwe klanten voorzien. Ondernemers en vermogende particulieren die direct bij ons aankloppen voor fiscale vragen, brengen wij voor de boekhouding onder bij administratiekantoren. Win-win-win. 

Onze grootste uitdaging is het ondernemerschap aanwakkeren bij fiscalisten. De vraag (klanten) is dus niet zo zeer het probleem, als wel het creëren van voldoende aanbod. Fiscalisten zijn vaak risico avers. Maar als ze het dan toch doen, dan weten ze zich bij onze coöperatie verzekerd van kennis- en kostendeling, overleg en gezamenlijke vakstudie. Een krachtig team.”

Bekijk het originele artikel op de Facebook pagina van Vereniging Achmea.

Perscontact

Hebt u interesse in een interview met Fiscalisten Coöperatie? Neem dan contact op met info@fiscalistencooperatie.nl.