Zomaar een grote schuld erven? Situatie verbeterd door nieuwe wet
Eerder schreven wij over hoe je het erven van een grote schuld kon voorkomen. Vóór 1 september 2016 was het namelijk heel makkelijk om nietsvermoedend een grote schuld te erven: door een huurwoning leeg te halen, door deelname aan de verdeling van de nalatenschap en door nog meer zaken. Deze regels zijn bij de meeste mensen onbekend, maar je kon hierdoor wel een nalatenschap ‘stilzwijgend zuiver aanvaarden’. Een zuivere aanvaarding is onherroepelijk. Een erfgenaam kan hierdoor in financiële problemen komen, als de schulden groter zijn dan de baten.
Beter bescherm tegen onverwachte schuld
Op 1 september 2016 is er een nieuwe wet ingegaan, waardoor je jouw privévermogen beter kunt beschermen tegen een onverwachte schuld uit een erfenis. Er is pas sprake van zuivere aanvaarding als je de goederen van de nalatenschap verkoopt of op andere wijze onttrekt aan eventuele schuldeisers.
Schuld erven door onrechtmatige daden
Verder is er in de nieuwe wet een uitzondering opgenomen voor gevallen waarin de erfgenaam na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld. Bijvoorbeeld als pas na overlijden duidelijk wordt dat de erflater tijdens zijn leven onrechtmatige daden heeft gepleegd en hierdoor schadeplichtig is. Om te voorkomen dat de erfgenaam met zijn of haar privévermogen deze schuld moet aflossen is er nu een mogelijkheid om de kantonrechter te verzoeken om het privévermogen van de erfgenaam te beschermen.
Nog steeds oppassen
Ondanks deze nieuwe wet is het nog steeds oppassen geblazen en in geval van twijfel adviseren wij de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
Heb je vragen hierover of wil je advies over jouw specifieke situatie? Bel 035-6315520 of mail naar info@fiscalistencooperatie.nl.