schenkingsvrijstelling

Terug van weggeweest: verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000

De verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000 is vanaf 1 januari 2017 terug van weggeweest. Hoe zat het ook alweer? Iedereen mag een vrijgestelde schenking van € 100.000 aan een ander doen. Dat kan een gezinslid, een familielid, maar ook een vriend of vriendin zijn. Hier moet je op letten:

  • Deze persoon moet in de leeftijdsgroep van 18 jaar tot 40 jaar vallen;
  • Het bedrag moet worden gebruikt in verband met de verwerving of verbouwing van een eigen woning, de afkoop van zakelijke rechten (zoals erfpacht) van die eigen woning, voor de aflossing van de schuld van de eigen woning of een restschuld van de vervreemde eigen woning;
  • De begunstigde mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de verruimde vrijstelling.

Dit is natuurlijk goed om te weten, maar het wordt er wel ingewikkeld van. Hoe gaat het als er bijvoorbeeld in 2015 gebruik is gemaakt van de huidige (lagere) vrijstelling voor de eigen woning? Er is gelukkig wel overgangsrecht (in de maak). Volgens het overgangsrecht mag er in de jaren 2017 of 2018 nog van de verruimde vrijstelling voor de eigen woning gebruik worden gemaakt. Maar ook andere voorbeelden zijn denkbaar, iedere situatie is immers anders. Laat je daarom goed informeren!

Heb je vragen hierover? Bel 035-5447273 of mail naar info@fiscalistencooperatie.nl! Kijk hier voor meer nieuws over schenken en erven.