belastinginspecteur, Florence Nightingale

Is de inspecteur van de Belastingdienst niet langer een Florence Nightingale?

Verpleegster Florence Nightingale nam een maatschappelijke en dienstverlenende taak op zich en streefde niet naar eigen succes, maar naar beterschap voor anderen. De belastinginspecteur is hierin, binnen zijn eigen vakgebied, niet heel anders. Zijn hulpvaardigheid richting belastingbetalers gaat heel ver. We merken dat dit aan het veranderen is. Als controleur en invorderaar van de Nederlandse schatkist begint de belastinginspecteur langzaam maar zeker zijn hoofdtaak weer op zich te nemen: het invorderen van belasting.

Deed de belastinginspecteur dit niet altijd dan?

Jawel, maar er ging de laatste jaren te veel tijd zitten in dienstverlening. Zo kwam het voor dat een onvolledig verzoekschrift toch gewoon in behandeling werd genomen. Met andere woorden: de inspecteur hielp mensen actief om een verzoekschrift volledig en correct aan te leveren. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar het kost ontzettend veel tijd. Bij de rechtbank hoeft iemand ook niet aan te kloppen met een onvolledig verzoek, want tijd is kostbaar. De inspecteur kan tijd niet opnieuw inzetten voor het controleren van belastingaanslagen. Hierdoor loopt de Nederlandse schatkist geld mis en dat voelen we uiteindelijk allemaal.

Nieuwe ontwikkelingen

De Belastingdienst wil kennelijk steeds meer afstand nemen van deze tijdrovende behulpzaamheid. Wie zien dit eerder al op IT gebied waardoor de blauwe enveloppen verdwijnen en post digitaal wordt verzonden. Ook zien we dat steeds vaker onvolledige verzoeken van belastingplichtigen worden genegeerd.

Het werk komt nu ergens anders te liggen

Sinds deze veranderingen binnen de Belastingdienst nemen de opdrachten van administratiekantoren toe. De Nederlandse bedrijven (en burgers) moeten immers nog steeds belastingaanslagen indienen en hebben hierbij belastingadvies nodig. Dit is dan ook de reden dat wij, als fiscalisten, steeds vaker verzoekschriften aanvullen of direct worden ingeschakeld door administratiekantoren.

Kortom: dat de belastinginspecteur zich niet langer opstelt als de financiële Florence Nightingale, is in onze ogen een juist besluit. De Nederlandse schatkist wordt weer wat voller en wij juichen het toe dat we als fiscale sparringpartner worden ingezet door administratiekantoren.

Wil jij ons ook als sparringpartner inzetten of een fiscaal consult aanvragen? Schroom dan niet en neem contact met ons op.